Wij zijn
ROPARUN TEXEL

Wij leveren samen een sportieve prestatie om

geld op te halen voor mensen met kanker

20190609_1015351
20190609_183652
20190610_083726
Groepsfotoonderweg20192
Groepsfotoonderweg20192
previous arrow
next arrow

XL Oefenloop geslaagd

Na een lange periode van 'Coronastilte' mochten we in het weekend van 28 en 29 augustus eindelijk weer 'los'. Met name voor de nieuwe teamleden was het nuttig om tijdens een oefenloop te ervaren hoe het er tijdens de Roparun aan toe gaat. Deze zal dit jaar plaatsvinden in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 oktober.

Jeroen van Hattum van de Texelse Courant was uitgenodigd om een gedeelte van de oefenloop mee te maken en hij schreef daarover het volgende verslag:

 

'Je voelt je in Frankrijk'

Hij liep gewoon door donker Oosterend, maar het voelde voor Jan Frederici even alsof hij midden in de nacht door een verlaten dorpje in Frankrijk liep. Dat was precies de opzet van de XL-oefenloop van de Roparun die dit weekend op Texel werd gehouden.

De Texelrunners, die al jaren meedoen met de Roparun, hadden op het eiland een eigen variant van het evenement opgezet waarbij de echte Roparun zoveel mogelijk werd nagebootst. De Roparun is de jaarlijkse non-stop estafetteloop van Parijs/Hamburg naar Rotterdam om geld op te halen voor mensen met kanker. Net als bij de echte Roparun waren voor de XL-oefenloop twee ploegen samengesteld met lopers, fietsers en begeleiding in een volgwagen. Verschil was dat er geen touringcar meereed, maar dat er in De Waal bij Harry Blauw een basiskamp met catering was opgesteld waar de deelnemers konden eten, slapen en waar ze zich konden laten masseren. In totaal moest er een afstand van 164 kilometer worden afgelegd die was opgedeeld in vier blokken van 41 kilometer. De twee ploegen liepen om en om twee blokken. Het hardlopen begon op zaterdagavond en ging door tot zondagochtend. 

De lopers wisselden gemiddeld om de kilometer. "Dat houden we bij in de auto", vertelde Eduard Dijker die een van de volgwagens bestuurde. "Net als bij de Roparun zoeken we vervolgens telkens een veilig plekje om te stoppen en om van loper te wisselen." De loper die klaar is, gaat terug in de bus en de volgende gaat op pad. Een fietser (met GPS-tracker bij zich) rijdt mee om de loper te begeleiden. Teamcaptain Maikel van der Gracht had de routes over het eiland bewust voor iedereen geheim gehouden, zodat het voor alle deelnemers afgelopen weekend een verrassing was waar ze heen zouden gaan. “Dat is bij de echte Roparun ook zo. Dan weet je ook niet waar je loopt." Volgens Louise van der Sluis, één van de nieuwe deelnemers van de Texelrunners, was het de ene keer wel te volgen waar ze op Texel waren, maar was het een andere keer soms raden waar ze waren. 

De Texelrunners hielden de XL-proefloop ter voorbereiding op de Roparun die dit jaar in het weekend van 2 en 3 oktober gepland staat. Dan niet van Parijs of Hamburg naar Rotterdam, maar vanuit Landgraaf naar Rotterdam zodat de estafetteloop binnen de landsgrenzen blijft. Voor de nieuwe mensen in de groep was het ook meteen een kennismaking met hoe het er in de praktijk aan toegaat. Peter Visch, vond het mooi om de oefenloop mee te maken. "Dan weet je weer wat je allemaal te wachten staat."

 

Zowel Jeroen als leden van het team maakten foto's die je in onderstaande galerij kunt bekijken

 

Oefenloop-Jeroen-6
Oefenloop-Jeroen-5
Oefenloop-Jeroen-4
Oefenloop-Jeroen-3
Oefenloop-Jeroen-2
Oefenloop-Jeroen-1
IMG-20210829-WA0041
IMG-20210829-WA0040
IMG-20210829-WA0036
IMG-20210829-WA0039

Uitgelichte sponsors

Inschrijven nieuwsbrief

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je e-mailadres in