Wij zijn
ROPARUN TEXEL

Wij leveren samen een sportieve prestatie om

geld op te halen voor mensen met kanker

20190609_1015351
20190609_183652
20190610_083726
Groepsfotoonderweg20192
Groepsfotoonderweg20192
previous arrow
next arrow

Gratis vakantie kankerpatiënten

VVV Texel, Roparun Texel en PATIO tekenen samenwerkingsovereenkomst

Gratis Texelvakantie als oppepper ernstig zieke kankerpatiënten

Ernstig zieke patiënten met kanker kunnen vanaf nu in aanmerking komen voor een gratis vakantie naar Texel, om even op adem te komen. Het Texelse Roparunteam, VVV Texel en PATIO zijn voor dit doel een samenwerking aangegaan. Zo’n tien tot twintig keer per jaar zorgt de VVV ervoor dat patiënten uit deze doelgroep een onvergetelijke vakantie op Texel krijgen aangeboden.

Initiatief voor de samenwerking kwam van Roparun Texel. De Texelrunners doen al sinds 2012 mee aan de Roparun, een jaarlijkse estafetteloop van Parijs of Bremen naar Rotterdam. Doel van dit evenement is het inzamelen van geld om het leven van mensen met kanker en hun families leuker en draaglijker te maken. Jaarlijks doen daar zo’n 400 teams aan mee.
De Roparun heeft als doelstelling leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. ‘Vakantie kan mensen even lucht geven en ervoor zorgen dat alle zorgen even naar de achtergrond verdwijnen. Het leek ons geweldig om dat op Texel te kunnen organiseren’, aldus Maikel van der Gracht, teamcaptain van het Texelse Roparunteam. VVV Texel werd benaderd en directeur Frank Spooren was direct enthousiast. ‘Wij ontvangen op Texel gasten uit alle windstreken, hoe mooi is het als we dat ook kunnen doen met mensen uit deze doelgroep, die flink wat voor hun kiezen krijgen.’ Wie in aanmerking komt voor een verblijf op Texel, wordt bepaald door PATIO, Patiënt Informatiecentrum Oncologie, verbonden aan het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam, bakermat van de Roparun. Dit informatiecentrum onderhoudt een goede band met de Roparun. Manager Annette Tolhoek: ‘In het Eramus MC komen patiënten uit heel Nederland voor een behandeling. Op de PATIO helpen wij ze met alle niet-medische zorg. Niet alleen de patiënt lijdt onder kanker. Het hele gezin lijdt mee. Een vakantie op Texel is een lichtpuntje in moeilijke tijden. Een kans om mooie herinneringen te maken.’

Onvergetelijk verblijf

PATIO is nauw verbonden met IPSO, Instellingen Psychosociale Oncologie, dat 75 inloophuizen in heel Nederland heeft. Hier kunnen (ex-)patiënten en hun naasten altijd terecht voor een praatje of luisterend oor. ‘IPSO-huizen uit heel Nederland kunnen bij ons patiënten aanmelden waarvan zij vinden dat die een vakantie naar Texel goed kunnen gebruiken’, vertelt ondersteuningsconsulent Jannet den Dekker. Zodra PATIO iemand heeft geselecteerd, gaat de VVV op zoek naar een geschikte accommodatie. Frank Spooren: ‘Wij bezitten zelf geen vakantieverblijven, maar hebben wel contacten met een groot aantal logiesverstrekkers. Die gaan we benaderen met de vraag of ze hun vakantieverblijf tegen een geringe vergoeding of voor niks beschikbaar willen stellen voor dit mooie doel.’ De gasten worden op Texel flink in de watten gelegd. Niet alleen de accommodatie wordt beschikbaar gesteld. ‘Wij gaan ervoor zorgen dat het een onvergetelijk verblijf wordt met leuke uitstapjes. Afhankelijk van wat mensen willen en kunnen.’ Bakker Timmer, trouwe sponsor van de Texelse Roparunners, stelde al spontaan bonnen voor koffie of thee in de tearooms beschikbaar. Het aangeboden verblijf valt buiten het hoogseizoen en duurt maximaal een week.

Enthousiast

De overeenkomst geldt in eerste instantie voor een periode van vijf jaar. Het streven is om zo’n tien tot twintig keer per jaar een verblijf beschikbaar te stellen. ‘Fantastisch dat we dit kunnen doen’, reageert Jannet den Dekker, ‘De eerste vakantie hebben we al vergeven. Een gezin waarvan eerst de vader kanker kreeg en kort daarop ook zijn dochter. Een jonge meid die een tumor in haar onderbeen kreeg. Ze had zoveel pijn dat ze in zes weken tien keer is geopereerd en al twee amputaties aan haar been heeft moeten ondergaan omdat de pijn niet onder controle te krijgen was. Dit gezin kan wel een opkikker gebruiken.’

Vakantieverblijf beschikbaar stellen

Logiesverstrekkers die hun accommodatie in het laagseizoen bij gelegenheid beschikbaar willen stellen tegen een kleine vergoeding of gratis, worden van harte uitgenodigd om dit bij VVV Texel te melden. In overleg wordt de periode gepland. Meer informatie is te vinden op roparuntexel.nl, PATIO en VVV Texel.

 

Tekst en foto's: Texelrunners/ Louise van der Sluis

Uitgelichte sponsors

Inschrijven nieuwsbrief

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je e-mailadres in